+36-30-306-0171 info@lelekfono.hu

Milyen a jó pihenés? Megérdemeljük-e? Nem számít-e luxusnak? Mitől függ, hogy megengedhetjük-e magunknak? Mennyit kell dolgoznunk ahhoz, hogy utána jó lelkiismerettel pihenhessünk? Vagy a pihenés legyen az elsődleges, a munkát pedig csupán szükséges rosszként fogjuk fel? Ha szenvedélyesen szeretjük a munkánkat, miért „kell” még pihennünk is? Lehet, hogy a pihenés csak divat, amit az utazási irodák és a szálláskiadók találtak ki?

„Nem a munka a legfőbb érték” – Beszélgetés a jó pihenésről és a pihenés szeretetnyelveiről – Részletek A Magyar Kurír Katolikus hírportál magazinban velem készült interjúból…

A pihenésről

Az a benyomásom, hogy a pihenéssel bajban vagyunk. Egyrészt nincs rá időnk, másrészt nem tudjuk, hogyan kell pihenni. Hogy miért nincs időnk rá, az egyértelmű: a kötelezettségeink rabjai vagyunk. De azt hiszem, ez arról is szól, hogy mit gondolunk az életünkről, és mit engedünk meg magunknak. Amint egy kis időnk adódik ugyanis a pihenésre, összezavarodunk, hogy akkor most mit kell csinálni. Aggódni kezdünk, hogy egyáltalán van-e ehhez jogunk, és nem kellene-e inkább valami „hasznossal” foglalkoznunk helyette. Ön szerint hogyan lehetne ezen társadalmi méretekben változtatni? 

Korábban magam is megküzdöttem a workalkoholizmussal. Általános felfogásként tapasztalom, hogy hasznosak akarunk lenni, és ezzel könnyen legalizáljuk a munkától való függést. Értékkel telinek tekintjük és jutalmazni szoktuk, ha valaki mindig tevékeny.

Nem volt könnyű váltanom, a férjem segített ebben leginkább. Ő tanított meg arra, hogyan élhetem meg a szabadságot, miért nem a munka a legfőbb érték, és miért nem szabad, hogy róla szóljon az élet. Fokozatosan értettem meg, hogy szabadidő, minőségi idő nélkül az életünk összetöredezetté válik, a munkánkba pedig bele tudunk fásulni, bármennyire szeretjük is. A felismerésben, hogy az igazi szükségletem a munkán túl van, az segített leginkább, hogy minden hétvégén túrázni, barlangászni mentünk, nyaranta pedig minden szabadidőnket saját szervezésű hosszú távú kerékpártúrákkal töltöttük.

A minőségi szabadidő felfrissít, feltölt, átsegít a nehézségeken, és a közösségépítő szerepe sem elhanyagolható. Míg a közösségek a korábbi társadalmi viszonyok között adottak voltak – gondoljunk például a falusi életmódra; a stabil rendre, amely mindenkinek kijelölte a helyét és a feladatát –, addig ma nekünk magunknak kell közösséget, közösségeket teremtenünk önmagunk számára, megtalálnunk azokat az embereket, akikkel segíthetjük egymást, akikkel a szabadidőnket töltjük.

Lehet tenni ellene?

A pihenés ügyében az is gondot jelent, hogy a korábbi éles határ munka és szabadidő között elmosódott. Régen az volt, hogy miután az ember letudta a nyolc óráját, mintha egy kapcsolót megnyomtak volna, azonnal átállt pihenő üzemmódba. De sokan ma már hazaviszik a munkájukat, sőt még nyaralás közben is távdolgoznak. Fogadjuk el ezt mint adottságot, vagy igyekezzünk tenni ellene? Tehetünk-e egyáltalán?

Ha szeretné elolvasni a velem készült teljes interjút, kattintson az alábbi linkre:

Teljes interjú

A problémák kezelésére, a problémák megoldására azonban nem biztos, hogy mindenkinek egyedül, önerőből sikerül elindulnia az úton, ezért érdemes lehet segítő együttműködést, életvezetési tanácsadást vagy családterápiás segítséget kérni, keresni…

Ha úgy érzi érdemes szakemberrel is konzultálni, vegye fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek:

+36-30-306-0171

Bizonytalan? 

Kérdései vannak?

Itt kérheti tájékoztatómat >>>

Tudta, hogy a lelki segítségnyújtás kapcsán mennyi tévhit és félreértés van?

Ha érdekli hogyan és miért hatásos a Személyközpontú tanácsadás az Életvezetési tanácsadás, kérje tájékoztatómat ITT >>>

AJÁNDÉK teszt - Ismerje meg saját és mások igényeit

Ha megismeri az 5 szeretetnyelvet és megtanul a másikhoz a saját “nyelvén” szólni, óriási változást tapasztalhat a kapcsolatai minőségében.

Lelekfono

Köszönöm érdeklődését