+36-30-306-0171 lelekfono@gmail.com

Az önbizalomhiány egy rendkívül zavaró, romboló hatású és méltatlan érzés, amelytől jobb minél előbb megszabadulni. Mindegy, hogy gyermekkori rossz élmények, egy elviselhetetlen főnök vagy esetleg közeli hozzátartozók állnak a hátterében, fontos, hogy tudatosítsd magadban: amit mások gondolnak vagy mondanak rólad, az nem te vagy. Az csak az ő fejükben létezik. Az, hogy te milyen vagy valójában, azt csakis te magad döntheted el. 

Önbizalomhiány jellemzői

Az alacsony önbizalmú, illetve önértékelésű emberek társaságban csendesek, szeretnek egyedül lenni, és a szorongásaik, félelmeik miatt az élet sok területén hátrányba kerülhetnek.

Az alábbi jelek utalhatnak önbizalomhiányra.

  • olyasmikkel is egyetértenek egy vitában, beszélgetésben, amiről valójában más a véleményük,
  • indokoltnál sokkal gyakrabban kérnek bocsánatot.
  • kerülik a társaságot, nem állnak ki magukért, és félnek új dolgokat kipróbálni,
  • napokig képesek rágódni a legapróbb megjegyzésen is,
  • gyakran próbálják magunkat vásárlással jobb kedvre hangolni, és boldogabbá tenni,
  • nem szívesen vesznek részt versenyekben, csapatjátékokban, 

Az önbizalom pedig belülről fakad. Ha tisztában vagyunk a képességeinkkel, és összhangba tudjuk hozni mindezeket a terveinkkel, vágyainkkal, kevés dolog akadályozhat meg bennünket abban, hogy véghez vigyük, amit elhatároztunk. Saját sikerünk útjában egyedül mi magunk állhatunk, a kudarcainkért pedig nem mások, hanem saját magunk vagyunk a felelősek. De hogyan tehetünk szert nagyobb önbizalomra?

Az önbizalomhiány leküzdése

Ennek egy egyszerűbb formája az, hogy személyiségcsere helyett a meglévő tulajdonságainkat próbáljuk szerethetővé formálni. Hiszen a magabiztosság onnantól válik könnyűvé, a részünkké, hogy megtanuljuk szeretni magunkat. Ehhez pedig az kell, hogy ne csak a jó, társadalmilag elfogadott tulajdonságainkat tudjuk szeretni, de azokat is, amik a mérleg negatív serpenyőjében vannak.

Hiszen tudvalevő, hogy nincs tökéletes ember, mindenkiben vannak jó és rossz dolgok egyaránt, olyanok, amik a társadalom számára elfogadhatóak, és olyanok, amik nem. Vagyis nem kell mindenben másoknak megfelelnünk, a legfontosabb szerintem az, hogy amikor reggel felkelünk és belenézünk a tükörbe, mosolyogni tudjunk a tükörképünkre.

Nem biztos, hogy mindenkinek menni fog egyedül, ezért érdemes lehet segítő együttműködést kérni, keresni…

Bizonytalan? 

Kérdései vannak?

Kérje tájékoztatómat ITT >>>

Tudta, hogy a lelki segítségnyújtás kapcsán mennyi tévhit és félreértés van?

Ha bizonytalan vagy kérdései vannak, kérje először kötelezettségek nélkül, ingyenesen tájékoztató sorozatomat ITT >>>