+36-30-306-0171 info@lelekfono.hu

Depresszió jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Nézze meg bemutatkozó videómat

A depresszió a hangulati és az érzelmi élet olyan zavara, melyet a gondolkodás lassulása és az aktivitás erős csökkenése, visszaesése jellemez. Ebben az állapotban az élet terhesnek és sivárnak, nyomasztónak tűnik. A hangulati élet zavarait a testi tünetek is kísérhetik. A hangulat tartósan negatív irányba fordul, és sokszor a kilátástalanság érzete uralkodik el.

A depresszió tünetei

Mik lehetnek a tünetek?

Depressziós állapotban a betegek arca rendszerint állandóan tükrözi a gondterheltséget, jellemzőek a homlokráncok, a szemhéjak kettős redője és a lefelé hajló szájzugok. A kifejező mozgások szegényebbé válnak, a gesztikuláció megszűnik, a hang gyenge, elhaló. A beteg könnyen elsírja magát,  súlyosabb állapotban a sírás készsége is megszűnik.

Az érzelmi állapotot a kilátástalanság jellemzi, a depressziós beteg szomorúnak érzi magát. Saját magáról kialakított képe negatív, általában értéktelennek, alacsonyabb rendűnek, visszataszítónak tartja magát, az önértékelési zavarok rendszerint igen súlyosak. Jövőjét sötétnek és reménytelennek látja, és az érzelmi állapotot a betegségre jellemző szorongás mértéke is befolyásolja. Érdeklődése beszűkül, gondolkodása lelassul, tanácstalanná válik. A depresszió jellemzően korai tünete a figyelemzavar. A depressziós beteg gyakran panaszkodik az intellektuális képességek romlásáról, de egyes kutatások szerint ennek hátterében a csökkent motiváció figyelhető meg.

Az érdeklődés beszűkülése először a lendület, a kezdeményezőkészség elvesztésében nyilvánul meg. Enyhe esetben a beteg mindig fáradtnak, lassúnak érzi magát, de előfordul, hogy egész nap fekszik, és nem látja értelmét felkelni az ágyból. 

A depresszió gyakori tünete az alvászavar, amelynek mindhárom változata előfordul: az elalvás zavara, a gyakori felébredés és korai ébredés. A beteg akkor is fáradtnak érzi magát, ha a szokottnál többet alszik. Ugyancsak gyakori kísérő tünet az étvágyzavar, az emésztési zavarok, sokszor a szédülés.

Gyakori, hogy a depressziós tüneteket szorongás és pánikrohamok fedik el.

Ha a depresszió jeleit észleli önmagán vagy szerettein érdemes szakemberhez fordulni.

Depresszió jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Ne várjon tovább! Vegye fel velem a kapcsolatot és kezdjük…

5 + 2 =