+36-30-306-0171 info@lelekfono.hu

alvászavar jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Nézze meg bemutatkozó videómat

Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, a reagálóképességet, tanulási és tűrőképességet. A figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre nő az ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is. Az alvászavar tünet és betegség is lehet egyaránt, mely mögött számos különféle ok húzódhat meg. Komolyabban akkor kezelendő az alvászavar, ha jelentős szubjektív panaszokat okoz és érdemben gátolja a beteg mindennapi élettevékenységét, aktivitását.

Alvászavar tünetei

Mik lehetnek a tünetek?

Az alvászavarok közé tartozik a hyposomnia vagy insomnia, mely nehezített elalvással, az alvásnak ébredéssekkel megszakított mintázatából vagy folyamatos alvást követő túl korai ébredésből állhat. 

Ennek éppen ellentéte a hypersomnia, mely fokozott alvásigényen alapuló állapot, ilyen például a nappali aluszékonyság. A rosszul alvók számára talán meglepő, de az sem szerencsés, ha túl sokat alszunk. A hypersomnia oka lehet gyógyszerek, főként altatók nyugtatók túldozírozása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is.
Ezen jórészt mennyiséginek is nevezhető zavarokkal szemben inkább minőségi zavarok a parasomniák, ahol elsősorban az elalvás vagy a felébredés folyamata sérül, ide tartozik például az alvajárás.

A mindennapi élet szempontjából a legnagyobb jelentősége az insomniáknak van, amelyeket tartamuk alapján átmeneti, rövid távú és krónikus insomniákra oszthatunk fel.

Alvászavar jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Ne várjon tovább! Vegye fel velem a kapcsolatot és kezdjük…

11 + 1 =