+36-30-306-0171 info@lelekfono.hu

alvászavar jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Nézze meg bemutatkozó videómat

Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, a reagálóképességet, tanulási és tűrőképességet. A figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre nő az ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is. Az alvászavar tünet és betegség is lehet egyaránt, melynek hátterében a stressz, szorongás, pánikbetegség, depresszió állhat. Komolyabban akkor kezelendő az alvászavar, ha jelentős szubjektív panaszokat okoz és érdemben gátolja a mindennapi élettevékenységet, aktivitást.

Alvászavar tünetei

Mik lehetnek a tünetek?

Az alvászavarok közé tartozik a hyposomnia vagy insomnia, mely nehezített elalvással, az alvásnak ébredéssekkel megszakított mintázatából vagy folyamatos alvást követő túl korai ébredésből állhat.

Ennek éppen ellentéte a hypersomnia, mely fokozott alvásigényen alapuló állapot, ilyen például a nappali aluszékonyság. A rosszul alvók számára talán meglepő, de az sem szerencsés, ha túl sokat alszunk. A hypersomnia oka lehet gyógyszerek, főként altatók nyugtatók túldozírozása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is.
Gyakran jár együtt depresszióval vagy alkoholizmussal. Ezen jórészt mennyiséginek is nevezhető zavarokkal szemben inkább minőségi zavarok a parasomniák, ahol elsősorban az elalvás vagy a felébredés folyamata sérül, ide tartozik például az alvajárás.

A mindennapi élet szempontjából a legnagyobb jelentősége az insomniáknak van, amelyeket tartamuk alapján átmeneti, rövid távú és krónikus insomniákra oszthatunk fel.

Kezelése

A hangsúly nem a gyógyszeres kezelésen, hanem az okok felkutatásán és magatartásterápiás eszközök alkalmazásán van. A szorongástényező csökkentésén pszichoterápiás hozzáállás és relaxációs módszerek segíthetnek.

Alvászavar jellegű tünetek?

Ha segítség kell…

Keressen bizalommal | +36-30-306-0171

Bizonytalan? 

Kérdései vannak?

Itt kérheti tájékoztatómat >>>

Tudta, hogy a lelki segítségnyújtás kapcsán mennyi tévhit és félreértés van?

Ha érdekli hogyan és miért hatásos a Személyközpontú tanácsadás az Életvezetési tanácsadás, kérje tájékoztatómat ITT >>>

Ne várjon tovább! Vegye fel velem a kapcsolatot és kezdjük…

9 + 12 =

AJÁNDÉK teszt - Ismerje meg saját és mások igényeit

Ha megismeri az 5 szeretetnyelvet és megtanul a másikhoz a saját “nyelvén” szólni, óriási változást tapasztalhat a kapcsolatai minőségében.

Lelekfono

Köszönöm érdeklődését